Jagnięcina ze świniarki

Ten artykuł dodałem 23.09.2018 roku

Krzętów (gmina Wielgomłyny) słynie z mięsa jagnięcego pochodzącego z najstarszej prymitywnej rasy owiec występującej na terenie Polski. Świniarka w dawnych czasach stanowiła przeciwwagę dla ówczesnego, prymitywnego i szeroko hodowanego pogłowia. Jeszcze w okresie międzywojennym była szeroko rozpowszechniona w Polsce. W okresie PRL-u została uznana za zaginioną rasę. Dopiero w 1987 roku podjęto próbę jej przywrócenia. Wyszukano i zakupiono we wschodniej Polsce kilkanaście sztuk maciorek i kilka sztuk tryków świniarkopodobnych i podjęto trudną pracę nad ich przywróceniem. Dziś największe stado zachowawcze znajduje się w Krzętowie. Są to małe owce o wyglądzie prymitywnego zwierzęcia, są odporne na choroby i trudne warunki chowu.

Jeszcze do niedawna z wełny ze świniarek robiono piękne zapaski, sprzedawane później m.in. na rynku w Przedborzu. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na początku 2008 roku wpisało jagnięcinę ze świniarki na listę produktów tradycyjnych.

Jagnięcina po krzętowsku

Składniki:
dwa kg mięsa ze świniarki, 20 dag marchwi, 20 dag selera, 20 dag pietruszki i pora, główka czosnku, tymianek, bazylia, majeranek, cząber, oregano, rozmaryn, ziela angielskie, do smaku – sól, pieprz i słodka papryka.

Wykonanie:
Mięso opłukać, obrać z tłuszczu, poporcjować. Przygotować marynatę (warzywa grubo zetrzeć, pokroić pora, wymieszać z ziołami i przyprawami). Następnie należy zamoczyć mięso w marynacie, ułożyć w kamiennym naczyniu i zostawić w chłodnym miejscu na dwie doby. po tym czasie wszystko przełożyć do brytfanny, wstawić do pieca o temperaturze 250 °C na 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 °C i piec około półtorej godziny, w międzyczasie polewać wodą. Najlepiej smakuje z kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Potrawa ta była prezentowana na wielu ogólnopolskich i międzynarodowych targach kulinarnych oraz regionalnych, często zdobywając nagrody i wyróżnienia, m.in. w Poznaniu na targach POLAGRA dostała tzw. „PERŁY” w konkursie „Nasze kulinarne Dziedzictwo” w kategorii – potrawy z mięs – za walory smakowe i kultywowanie tradycji kulinarnych wsi Krzętów. Jagnięciny ze świniarki można skosztować (po wcześniejszej rezerwacji) w Gospodarstwie Agroturystycznym „Chata u Brata” w Krzętowie (wcześniej gospodarstwo „Nad Pilicą”), tel. 44 787-19-48 lub 663 633 149, u państwa Urszuli oraz Mirosława Pietruczuków, którzy posiadają największą w Polsce hodowlę tego typu owiec.

105 razy oglądano od początku 1 razy oglądano dzisiaj

Ważne info

1. Jestem autorem wszystkich artykułów (chyba, że zaznaczyłem, że jest inaczej w jakimś konkretnym przypadku).
2. Jestem autorem wszystkich zdjęć (chyba, że zaznaczyłem, że jest inaczej w jakimś konkretnym przypadku).
3. Zdjęcia w artykułach są aktualne w stosunku do daty opublikowania artykułu, tzn. zostały zrobione najpóźniej do miesiąca wcześniej (chyba, że zaznaczyłem, że jest inaczej w jakimś konkretnym przypadku).
4. Jeśli znalazłaś/-eś błąd, chcesz coś zasugerować, skrytykować, pochwalić, napisz na pawel@radomsk.pl
5. Punkty nr 1. i nr 2. oznaczają, że możesz sobie czytać, oglądać, ale nie kopiować. Jeśli jednak bardzo chcesz wykorzystać coś mojego, napisz na adres podany w punkcie 4, na pewno się dogadamy.