Lechosław Marszałek

Ten artykuł dodałem 5.01.2022 roku

Urodził się 9 marca 1922 roku w Suwałkach. Dotarłem jednak do informacji, która mówi, że Lechosław Marszałek spędził pewien czas w Radomsku. W 1935 roku rodzina Marszałków przeprowadziła się do naszego miasta, stąd pochodził ojciec Lechosława, Wincenty. Z kolei matka, Jadwiga z domu Henrici pochodziła z Suwałk, gdzie jej rodzina mieszkała od kilku pokoleń. Byli oni ewangelikami. Przed ślubem Jadwiga Henrici przeszła na katolicyzm.

Zdjęcie pochodzi z kreskowki.tv

W czasie okupacji Lechosław był uczniem tajnego gimnazjum w Radomsku. Uzyskał tam tzw. małą maturę. Dodatkowo uczył się rysunku technicznego i podstaw konstrukcji budowlanych, co pomogło mu znaleźć pracę kreślarza w biurze projektowym. Po zakończeniu wojny, będąc absolwentem Liceum Technik Plastycznych,  rozpoczął pracę w Wytwórni Filmów Fabularnych w Łodzi jako asystent reżysera Macieja Sieńskiego. W 1951 rozpoczął rozpoczął pracę w Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej jako asystent Władysława Nehrebeckiego. Wkrótce potem zrealizował film pt. „Koziołeczek”, pierwszy polskim film animowany doceniony na zagranicznych festiwalach. W 1967 roku wymyślił Reksia – bohatera serialu animowanego dla dzieci. Przez kolejne dziesięciolecia tworzył filmy z udziałem Reksia. Przyniosły mu one niesamowitą sławę. W Radomsku znajduje się pomnik Reksia, o którym pisałem tutaj.

Reksio

Filmografia

1953 – Koziołeczek – reżyseria
1954 – Ukarane łakomstwo – reżyseria
1955 – Pani Twardowska – reżyseria, scenariusz
1956 – Osioł w lwiej skórze – reżyseria
1957 – O ptaszku, który nie chciał śpiewać – reżyseria
1957 – Lokomotywa – reżyseria
1958 – O małym lwiątku – reżyseria
1958 – Złośliwa strzelba – reżyseria, scenariusz
1958 – Nocna warta – oprac. plastyczne
1959 – Różne przygody Gąski Balbinki – reżyseria
1959 – Bulandra i diabeł – realizacja
1960 – Biały miś – reżyseria, scenariusz
1960 – Awantura – reżyseria
1960 – Piracki skarb – reżyseria, scenariusz
1960 – Portrety mistrza Kleofasa – reżyseria, scenariusz
1961 – Dziwna przygoda jamniczka – reżyseria
1961 – Ala ma kota – scenariusz
1962 – Przygody kota Juli – reżyseria
1962 – Dwaj rywale – oprac. plastyczne
1962 – Milleniowa przygoda – oprac. plastyczne
1962 – Przyjaźń ponad skarby – reżyseria, scenariusz
1963 – Upalny dzień Gąski Balbinki – reżyseria, scenariusz
1963 – Corrida – reżyseria, scenariusz
1963, 1965, 1983 – Przygody Błękitnego Rycerzyka – reżyseria, scenariusz, dialogi
1963–1964 – Bolek i Lolek – reżyseria, scenariusz
1964 – Jak Szaruś po Polsce wędrował – reżyseria, scenariusz, oprac. plastyczne
1964 – Poławiacze skarbów – reżyseria, scenariusz
1965–1966 – Bolek i Lolek na wakacjach – reżyseria, scenariusz
1965 – Przyjaźń – reżyseria, scenariusz, oprac. plastyczne
1966 – Krasnoludek – reżyseria
1967 – Nasz dziadzio – reżyseria
1967 – Reksio poliglota – reżyseria, scenariusz, oprac. plastyczne
1967–1968 – Reksio – reżyseria, scenariusz, oprac. plastyczne, konsultacja artystyczna
1968 – Bolek i Lolek wyruszają w świat – reżyseria, oprac. plastyczne
1968 – Nagrodzona wytrwałość – reżyseria
1969 – Mini – scenariusz
1969 – Reksio marzyciel – reżyseria, scenariusz, oprac. plastyczne
1969 – Rycerz i kmieć – reżyseria, scenariusz, oprac. plastyczne, animacja
1970 – Reksio dobroczyńca – reżyseria, scenariusz, oprac. plastyczne
1970 – Reksio wychowawca – reżyseria, scenariusz
1970 – Reksio domator – scenariusz
1970 – Reksio obrońca – reżyseria
1970–1971 – Bajki Bolka i Lolka – reżyseria
1971 – Reksio domator – reżyseria
1971 – Zawiść – reżyser, scenariusz, oprac. plastyczne
1972 – Chciwość – reżyseria
1973 – Płomień – reżyseria, oprac. plastyczne
1974 – Ameba – reżyseria
1974 – Ballada – reżyseria, scenariusz
1975 – Atom – reżyseria, oprac. plastyczne
1975 – Plaster miodu – scenariusz, oprac. plastyczne
1976 – Awantura w Przechwałkowie – konsultacja artystyczna
1976 – Wszystko lata – reżyseria
1977 – Reksio rozjemca – scenariusz
1979 – As atutowy – reżyseria, scenariusz
1980 – Ballada o złym czarowniku – scenariusz
1981 – Kuleczki z krainy wyobraźni – reżyser, scenariusz, oprac. plastyczne
1981 – Psi western – scenariusz, oprac. plastyczne
1987–1990 – Reksio i ptaki – scenariusz, oprac. plastyczne

Nagrody

1954 – nagroda za film rysunkowy Koziołeczek na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Karlovych Varach
1956 – Medal Roku Mickiewiczowskiego za film Pani Twardowska
1965 – Wyróżnienie jury młodzieżowego za Przygody Błękitnego Rycerzyka na MFF dla Dzieci i Młodzieży w Gijon
1967 – Nagroda NZ Kinematografii „Srebrny Lajkonik” dla najlepszego filmu dla dzieci za film Reksio poliglota na Ogólnopolskim Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Krakowie
1969 – „Srebrne Koziołki” na FF dla Dzieci w Poznaniu za film Reksio poliglota
1971 – „Srebrne Koziołki” na FF dla Dzieci w Poznaniu za film Bolek i Lolek wyruszają w świat
1971 – Nagroda Jury Dziecięcego za film Reksio dobroczyńca na FF dla Dzieci w Poznaniu
1971 – Wyróżnienie Jury w grupie filmów animowanych na FF dla Dzieci w Poznaniu za film Rycerz i kmieć
1972 – Wyróżnienie Niemieckiej Federacji Klubów Filmowych Młodzieży na Przeglądzie „Dni Filmu Młodzieżowego” w Mannheim za film Zawiść
1973 – „Brązowe Koziołki” na FF dla Dzieci w Poznaniu za film Brzydkie kaczątko (Bajki Bolka i Lolka)
1983 – Wielka Nagroda na MFF dla Dzieci i Młodzieży w Giffoni Valle Piana za Przygody Błękitnego Rycerzyka
1984 – „Brązowe Koziołki” na FF dla Dzieci w Poznaniu za Przygody Błękitnego Rycerzyka
1984 – Nagroda Jury Dziecięcego „Kryształowe Koziołki” na FF dla Dzieci w Poznaniu za Przygody Błękitnego Rycerzyka

Został ponadto odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Srebrnym Krzyżem Zasługi, Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Medalem 40-lecia Polski Ludowej i odznaką Zasłużony Działacz Kultury.

Był członkiem PZPR od 1963 roku. Był dwukrotnie żonaty, za drugim razem z Haliną Filek. Zmarł 23 marca 1991 roku w wieku 69 lat. Popełnił wówczas samobójstwo zabijając się w wytwórni filmów w Bielsku-Białej. Marszałek myślał, że jest chory na raka i postanowił pożegnać się ze światem. Sekcja zwłok wykazała jednak, że miał „zaledwie” wrzody żołądka.

116 razy oglądano od początku 2 razy oglądano dzisiaj

Ważne informacje

Jestem autorem wszystkich artykułów i zdjęć (chyba, że zaznaczyłem, że jest inaczej w jakimś konkretnym przypadku). Czasami korzystam ze starych zdjęć znalezionych w internecie, prasie, książkach, przesłanych przez Czytelników. Staram się pytać o zgodę na wykorzystanie takiego zdjęcia, ale nie zawsze to jest możliwe, a czasem niepotrzebne. Jeśli jednak naruszyłem czyjeś prawa autorskie, proszę o kontakt. Zdjęcia w artykułach są mniej więcej aktualne w stosunku do daty opublikowania artykułu, chyba, że zaznaczyłem inaczej. Jeśli znalazłaś/-eś błąd, chcesz coś zasugerować, skrytykować, pochwalić, napisz na pawel@radomsk.pl - wychodzę z założenia, że nie jestem nieomylny i mogłem coś przegapić, o czymś zapomnieć albo po prostu czegoś nie wiem. Pamiętaj także, że możesz sobie do woli i za darmo czytać, oglądać, ale nie wolno Ci kopiować żadnych moich tekstów oraz żadnych zdjęć. Jeśli jednak bardzo chcesz wykorzystać coś mojego, napisz na pawel@radomsk.pl - na pewno się dogadamy i tu niekoniecznie chodzi o pieniądze :)